Εκτύπωση

Οι εκπαιδευτικοί στην χειμαζόμενη Ελλάδα

on . Posted in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

     Ένα περιγραφικό της των εκπαιδευτικών κατάστασης άρθρο με τίτλο "Νέες, αφόρητες πιέσεις οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης", αφού αναφέρεται στην πίεση που ασκείται για επιπλέον επιβάρυνση των όρων εργασίας του, συγκεντρώνει τα στοιχεία που περιγράφουν την σημερινή κατάσταση στην  μνημονιακή Ελλάδα, ειδικά για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αξίζει την ανάγνωσή μας και την αρχειοθέτησή του. 

     Εκ μέρους του υπουργείου, βέβαια, παρέχεται η διαβεβαίωση ότι τίποτε από αυτά δεν είναι στις προθέσεις του (http://thranio.eu/2017/12/04/h-apanthsh-toy-ypoyrgeioy-gia-thn-axiologhsh-kai-thn-ayxhsh-toy-orarioy/ ). Η εποχή, όμως δεν είναι η εποχή των προθέσεων, αλλά η εποχή των αναγκών και των εξαναγκασμών.

     Έχουμε, λοιπόν, τις παράκατων αναφορές και τις αναλύσεις τους:

  • Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης»
  • Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών «θερίζεται» από εγκεφαλικά και καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ την ίδια στιγμή διάφορες μορφές κατάθλιψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αυξημένο αριθμό, ιδιαίτερα καθηγητών και καθηγητριών.
  • Οι γονείς είναι δυσαρεστημένοι καθώς πληρώνουν πολύ ακριβά τη φοίτηση των παιδιών τους  στην κατ' επίφαση δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. 
  • Οι μαθητές είναι δυσαρεστημένοι γιατί «ροκανίζουν» την εφηβεία τους στο τρίγωνο σχολείο – φροντιστήριο – ιδιαίτερο, σ' ένα «εκπαιδευτικό σύστημα αμάθειας». 
  • Ας δούμε τώρα ορισμένες πιο χειροπιαστές αιτίες που συσχετίζονται με την οργάνωση, τις συνθήκες εργασίας και το περιβάλλον στο σχολείο και αποτελούν πηγές δυσαρέσκειας και άγχους για τους εκπαιδευτικούς.

Το πλήρες άρθρο:

 http://www.efsyn.gr/arthro/nees-aforites-pieseis-odigoyn-toys-ekpaideytikoys-sta-prothyra-neyrikis-krisis