Εκτύπωση

Επαγγελματική εξουθένωση του εκπαιδευτικού

on . Posted in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 UNESCO: 21 ώρες διδασκαλίας = 84 ώρες δουλειάς γραφείου.

 
Σύμφωνα με πρόσφατη (2012) μελέτη της UNESCO κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου!

Αυτό συμβαίνει διότι η δυσκολία μίας εργασίας καθορίζεται κατά βάση από το πλήθος και τη δυσκολία των αποφάσεων που καλείται να λάβει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκειά της.

Και μαντέψτε ποιο είναι το επάγγελμα στο οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει συνεχώς σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της εργασίας του.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί παθαίνουν συχνά υπερκόπωση, burnout και γενικώς στρεσάρονται πολύ περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.

Ένα σημαντικό άρθρο του Χρήστου Κάτσικα, "Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας …βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εκπαιδευτικών" κέρδισε την προσοχή του εκπαιδευτικού κόσμου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον κείμενο "το στρες των εκπαιδευτικών και οι παράγοντες που συµβάλλουν στην επαγγελµατική εξουθένωση" της Βασιλικής Σ. Παππά  (του Πανελληνίου Σύνδεσµου Σχολών Γονέων), αναλύεται το φαινόμενο και καθορίζονται τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Το πλέον τεκμηριωμένο επιστημονικά, Η  ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ  ( TEACHER’S BURNOUT ), γραμμένο από τον καθηγητή Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξανδρο Κοσμόπουλο, εδώ και 30 περίπου χρόνια, δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι πρόβλημα των παρόντων χρόνων.  

 

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν έλεγα ότι Αλέξανδρος Κοσμόπουλος υπήρξε ο άνθρωπος που είχε την σημαντικότερη επίδραση από κάθε άλλον, στην προσωπική μου διαμόρφωση. Καθηγητής, φίλος και οδηγητής μου στα ταξίδια του εσώτερου κόσμου. Ο πρόσφατος θάνατός του, πριν ένα μήνα, αφήνει πικρή γεύση.

Η Σχεσιοδυναμική Παιδαγωγική που πρότεινε και υπηρέτησε αποτελεί την πιο δυναμική, ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική πρόταση για τον κόσμο της εκπαίδευσης.    Μια πολύ καλή δημοσίευση έγινε πρόσφατα (27-7-2016) και κάνει μια λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος, αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία έγινε στην  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.